Onderzoek theorie-examen CBR positief.

Louis Ezendam | 17 maart 2018 |

Onafhankelijk onderzoeksinstituut RCEC heeft onlangs opnieuw het theorie-examen voor de auto, motor en bromfiets onderzocht op eventuele ongewenste voorspelbaarheden. We doen dit onderzoek met regelmaat, omdat de vragenbank steeds uitbreidt, waardoor nieuwe ongewenste voorspelbaarheden kunnen opduiken.

Conclusie
De conclusie van RCEC? Je slaagt alleen voor het theorie-examen als je voldoende kennis van de verkeersregels hebt. Dat blijkt opnieuw uit vervolgonderzoek van onafhankelijk onderzoeksinstituut RCEC naar eventuele ongewenste voorspelbaarheden in het theorie-examen voor de auto, motor en bromfiets. Er zijn enkele voorspelbaarheden gevonden. Deze zijn in het algemeen niet of nauwelijks bruikbaar als ezelsbruggetje. Ze zijn met het blote oog nauwelijks waarneembaar, komen te weinig voor of zijn maar voor een deel voorspelbaar. Bij grote vragenbanken als die van het CBR ontstaat het risico op ongewenste voorspelbaarheden. Daarom en om te voorkomen dat deze ontstaan laat het CBR dit onderzoek jaarlijks herhalen.

Het onderzoek toont ook aan dat de ongewenste voorspelbaarheden die vorig jaar zijn gevonden zijn teruggebracht. In de afgelopen jaren hebben we duizenden nieuwe vragen toegevoegd en afbeeldingen vernieuwd. Ook zijn er nieuwe vraagvormen geïntroduceerd zoals de hotspotvraag, de sleepvraag en single-sleepvraag. Op deze manier verbeteren we het theorie-examen stap-voor-stap en toetsen we nóg beter of een kandidaat de regels kent, begrijpt en verkeersinzicht heeft.

Bron: CBR

 

Terug naar overzicht