Onderzoek CBR betreffende aantal rijlessen.

Louis Ezendam | 1 december 2021 |

Een goede rijopleiding vergroot de kans op slagen en is ook belangrijk voor de verkeersveiligheid. Daarom werkt de rijscholenbranche hard aan kwaliteitsverbetering. Hierbij hoort een eerlijke lesprijs, zoals ook staat opgenomen in het advies van de commissie Roemer over de verbetering van de autorijscholenbranche.

Hoger slagingspercentage

Uit het CBR-onderzoek van oktober blijkt dat kandidaten gemiddeld 43 uur rijles volgen voor het autorijbewijs. Dat is 5 uur meer dan tijdens het vorige onderzoek in 2019. Mogelijk heeft dat te maken met een onderbreking van de opleiding door corona-lockdowns, waardoor extra lessen nodig zijn. Het zou ook kunnen dat kandidaten reageren op de oproep van het CBR om zich beter voor te bereiden op het praktijkexamen. Opvallend is in ieder geval dat het gemiddelde slagingspercentage van alle kandidaten (landelijk) voor het autopraktijkexamen in oktober op 51,6 % lag, 2,5 procentpunt hoger dan in 2019.

Volgens het onderzoek van het CBR komen de totale kosten voor een rijbewijs uit op ongeveer €2.750, ruim €300 meer dan in 2019. Naast de rijlessen zijn daarbij de benodigde examens, gezondheidsverklaring, pasfoto’s en rijbewijspasje inbegrepen. Al deze informatie gebruikt het CBR voor zijn rijbewijstips, die jongeren met hun ouders helpen om zich goed voor te bereiden op het behalen van het rijbewijs.

Informatie over de kosten van het rijbewijs en het aantal rijlessen is belangrijk voor jongeren en hun ouders. Daarom hebben we één maand aan alle geslaagde kandidaten voor het autorijexamen gevraagd naar de het aantal gevolgde lessen, als onderdeel van het dagelijkse klanttevredenheidsonderzoek. Dat gebeurde eerder in 2017 en 2019.

BRON: CBR

Terug naar overzicht