Mondkapjes bij de rijles

Louis Ezendam | 4 november 2020 |

In lijn met de oproep van het kabinet wordt het dragen van een mondkapje tijdens de rijles nu ook deel van het CBR hygiëneprotocol.

CBR doet er in deze coronatijd alles aan om de gezondheidsrisico’s voor medewerkers, klanten en bezoekers te minimaliseren. Daarom hebben we een hygiëneprotocol en dragen we bij alle rijexamens en rijtesten sinds mei een mondkapje. Sinds september draagt iedereen die zich bij het CBR in de publieke ruimte beweegt een mondkapje dat wij verstrekken. In een uiterste poging om gezond te kunnen blijven werken heeft CBR met unanieme steun van de rijschool-brancheverenigingen besloten om ook het dragen van een mondkapje tijdens de rijles onderdeel van het CBR-hygiëneprotocol te maken. Ook kandidaten die door de opleider per taxibusje of touringcar naar de CBR examencentra worden gebracht en daarbij geen mondkapje droegen, zal CBR niet toelaten. Dit gaat maandag 19 oktober in.

Om de snelle verspreiding van corona een halt toe te roepen, neemt CBR vanaf 19 oktober geen rijexamen of rijtest meer af als vanaf die datum tijdens de rijlessen geen mondkapje is gedragen. Algemeen directeur Alexander Pechtold: ‘Onze examinatoren zitten dagelijks met 8 á 9 kandidaten langer dan 15 minuten in een kleine ruimte. Dat is in deze tijd met oplopende besmettingen spannend. Het dragen van een mondkapje is bij rijexamens en rijtesten al sinds mei ‘normaal’. Met deze nieuwe maatregel realiseren we dit gedrag van iedereen tijdens de rijlessen. Alleen zo kunnen we als CBR en rijopleiding samen voorkomen dat we onze deuren moeten sluiten’.

Verder mogen in CBR-centra maximaal 30 mensen bij elkaar in een ruimte zijn. Het kan betekenen dat bezoekers buiten moeten wachten, uitgezonderd mensen met een zwakke gezondheid. Ook kunnen rij-opleiders niet meer bij de ontvangst- en eindgesprekken zijn van o.a. faalangstexamens, rijvaardigheidsonderzoeken en nader onderzoeken. Zij kunnen telefonisch buiten meeluisteren. Dit geldt ook voor de examens voor het beroepsvervoer. Tot slot sluit CBR de horecafaciliteiten.

Terug naar overzicht