Meest gestelde vragen coronavirus

Louis Ezendam | 27 maart 2020 |

Waarom stopt het CBR met het afnemen van theorie- en praktijkexamens?

Alle experts raden aan om deze dagen zo min mogelijk sociale contacten te hebben. Door tijdelijk geen examens af te nemen, hopen we verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. CBR handelt hiermee in lijn met de buurlanden. Ook België, Duitsland en Frankrijk hebben de rijexamens afgelast. Het uitstellen van de theorie- en praktijkexamens duurt in ieder geval tot en met 6 april. Dit geldt ook voor de tussentijdse toetsen, rijtesten, beroepsexamens en cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag). Het is op dit moment nog onzeker wanneer dit wel weer mogelijk zal zijn.

Wat als mijn theoriecertificaat verloopt door het uitstellen van een examen?

Als jouw theoriecertificaat is verlopen op het moment dat je het uitgestelde rijexamen doet, dan mag je met dit verlopen certificaat rijexamen doen. Voor nu verlengt het CBR de geldigheid van het theoriecertificaat met vier weken. Die gaan in vanaf het moment dat het CBR weer rijexamens gaat afnemen.

Wat als mijn voldoende resultaat van het motorexamen voertuigbeheersing voorloopt door het uitstellen van een examen?

Als je voldoende resultaat van het examen voertuigbeheersing is verlopen op het moment dat het uitgestelde motorexamen verkeersdeelneming wordt afgenomen mag je met dit verlopen resultaat motorexamen doen. Voor nu verlengt het CBR de geldigheid van het resultaat met vier weken. Die gaan in vanaf het moment dat het CBR weer rijexamens gaat afnemen.

En hoe zit het met de medische beoordeling (van Gezondheidsverklaringen)?

De afgelasting geldt niet voor alle CBR-diensten. Medewerkers van de afdeling Rijgeschiktheid werken zoveel mogelijk verspreid over de kantoren. Zo kunnen we zoveel mogelijk klanten blijven helpen met hun medische beoordeling voor het rijbewijs en beperken/minimaliseren we de risico’s.

Kan ik al een nieuw examen reserveren voor ná 6 april?

Om een run op examens na 6 april te voorkomen, is het reserveren en verplaatsen van examens, toetsen en rijtesten voorlopig niet mogelijk. We informeren onze klanten zodra we meer duidelijkheid kunnen bieden.

Hoe informeert het CBR alle kandidaten en opleiders?

Waar mogelijk informeren we onze klanten persoonlijk, via sms, e-mail of telefonisch. Het gaat dan om alle klanten tot en met 6 april.

En klanten van na 6 april?

We willen onze klanten zo goed mogelijk informeren. Op dit moment hebben we onze handen vol aan de klanten voor de komende twee weken. Zodra we meer duidelijkheid kunnen geven zullen we dat direct doen.

Wat betekent dit voor de wachttijden bij de examens en toetsen

Op dit moment zijn de wachttijden voor de praktijkexamens nog relatief kort. Maar we moeten er serieus rekening mee gaan houden dat ze door deze maatregel langer gaan worden. Wij vragen hiervoor begrip. Wij gaan voor de uitgestelde examens, rijtesten en toetsen extra capaciteit inzetten zodra we weer aan het werk kunnen.

Bron: CBR maart 2020

Terug naar overzicht